Oeuvre en stijl

Albert Delvaux componeerde een rijk en veelzijdig oeuvre dat ongeveer honderd composities omvat. Zijn symfonische muziek bevat vier symfonieën, symfonische gedichten en concerti. Kamermuziek en vocale muziek, met liederen, cantates en koorwerken, zijn ook sterk vertegenwoordigd.

Op stilistisch vlak ging hij zijn eigen weg. Zijn meeste werken zijn vrij klassiek van concept met aandacht voor de ontwikkeling van de thema’s, voor contrapunt en harmonie en voor een evenwichtige vorm. De sfeer van zijn vroege werken is eerder impressionistisch van karakter. Tot zijn meeste geslaagde vroege werken behoort Le Chant de l’eau, een rijkelijk georkestreerd symfonisch gedicht uit 1943, geïnspireerd door het gelijknamige gedicht van Emile Verhaeren. Vanaf de jaren 1960 wordt zijn stijl modernistischer en abstracter o.m. door het integreren van dodecafonie en modi à la Messiaen.

Heel wat van zijn werken werden bekroond. In 1961 werd zijn Sinfonia burlesca bekroond in de Compositiewedstrijd Koningin Elisabeth. In 1970 ontving hij de prijs van het Algemeen Nederlands Verbond voor zijn Concerto voor fluit, hobo, klarinet, fagot en kamerorkest. Voor de sessies van Hedendaagse Belgische Muziek was hij herhaaldelijk laureaat: in 1943, 1972 en 1982.