Samenstelling

Bundel met mandolinemuziek van Zuster Columbe.

De collectie bevat bijna 650 werken uit de 19e en 20e eeuw. Ze werden gebruikt in het klooster voor de erediensten en voor de opvoeding van de kinderen van de school. Van bijzonder belang zijn de vele autografische partituren uit de late 19e eeuw van Adrianus Franciscus Timmerman. Hij was toen directeur van het klooster in Buggenhout, maar voorheen was hij verbonden aan de Sint-Baafskathedraal en aan het seminarie in Gent.

De collectie bevat ook een groot aantal populaire Franse en Belgische publicaties met religieuze en profane liederen met pianobegeleiding. Instrumentale muziek is ook vertegenwoordigd. Hieruit blijkt dat de zusters piano, viool en mandoline aanleerden aan de kinderen.

Een opmerkelijk boek is een verzamelbundel met handgeschreven kopieën van liederen met pianobegeleiding. Uitzonderlijk is dat de zuster niet alleen de muziek kopieerde, maar ook heel nauwgezet de titelpagina’s natekende.

Compaens, Antwerpen’s goede engel - Decoratieve titelpagina’s van gedrukte muziek gekopieerd in handschrift. Uit BV-10-5142.         Moreau, Les vingt sous du bon dieu - Decoratieve titelpagina’s van gedrukte muziek gekopieerd in handschrift. Uit BV-10-5142.         Jean d’Arc à Rouen - Decoratieve titelpagina’s van gedrukte muziek gekopieerd in handschrift. Uit BV-10-5142.

                                             Bordèse, Charlotte Corday - Decoratieve titelpagina’s van gedrukte muziek gekopieerd in handschrift. Uit BV-10-5142.          Ludovic, Morceau caractéristiques - Decoratieve titelpagina’s van gedrukte muziek gekopieerd in handschrift. Uit BV-10-5142.

De vergelijking van de originele gedrukte versie met de kopie is handschrift geeft een duidelijk beeld van de vaardigheden van kloosterzuster.

                                              Myn Môederspraak van Benoit, met autografische opdracht uit 1897. B-Bc P-2-1112.          Kopie van de gedrukte titelpagina uit de collectie van Buggenhout. BV-10-5142.