Louis Braille

Louis Braille werd in 1809 geboren als een gewone jongen in het Franse dorp Coupvray. Op driejarige leeftijd stak hij per ongeluk in zijn oog met een ijzeren priem, wat er uiteindelijk voor zorgde dat hij volledig blind werd.

Dankzij zijn intelligentie en doorzettingsvermogen kon hij echter snel zijn handicap overwinnen en mocht hij in 1819 verder gaan studeren in het Institut National des Jeunes Aveugles te Parijs.

Louis Braille

Louis Braille

Ontevreden over het systeem dat men in het instituut gebruikte om de blinden te leren lezen, werkte Braille een nieuw systeem uit gebaseerd op een coderingssysteem van de Franse kapitein Charles Barbier de la Serre. In 1824, Braille was toen 15, werd zo het brailleschrift geboren.

Tabel met de brailletekens (BV-05-2855).

Tabel met de brailletekens (BV-05-2855).

Al snel bedacht Braille, die als professioneel organist werkzaam was, ook een manier om muziek te noteren in braille. In 1829 publiceerde hij die onder de titel Procédé pour écrire les Paroles, la Musique et le Plain-chant au moyen de points.

Na vele jaren van ziekte stierf Louis Braille in 1852. Zijn leven was slechts kort, maar maakte een wereld van verschil voor de blinden in de hele wereld.