Hoofdstuk 2

Geistliche Andachten van Paul Gerhard, 1662, en de Enchiridion Giestlicher Leder unde Psalmen van Martin Luther, 1570 in rijkelijk versierde banden uit de late 19e eeuw. Vooral de afgeschuinde platten met goudstempeling getuigen van verfijnde luxe.

De boekbanden zijn gemaakt in opdracht van de toenmalige eigenaar Guido Wagener, dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw. De vergulde sneden hebben na 150 jaar nog niets van hun glans verloren. De platten zijn aan de binnenzijde bekleed met marmerpapier, afgewerkt met een vergulde fries.

De Geistliche Andachten van Paul Gerhard "bestaan uit honderdtwintig liederen", aldus de titelpagina. De muzieknotatie is eenstemmig. De bundel telt niet minder dan 723 pagina’s, maar het boekje zelf is niet groter dan 15 cm.

De liedbundel bevat weinig illustraties. Dit eerder ruw gegraveerde kersttafereel uit de 17e eeuw staat in sterk contrast met de dure boekband uit de 19e eeuw.

 

Het boek eindigt met een toen voor de hand liggende slotformule, zeker voor religieuze muziek: "Gott allein zu ehren". De stempel in blauwe inkt is het bezitskenmerk van de voormalige eigenaar, Guido Wagener.

 

 

Collectie Conservatorium Brussel, FA-IV-120, FA-IV-164