Hoofdstuk 4

Raccolta di Arie coll’accompagnamento dle Cimbalo, di diversi Autori. Een Italiaans muziekhandschrift uit de 18e eeuw. De lederen band, niet groter dan 8 op 22 cm, is rijkelijk gedecoreerd met een wapenschild en rozetten in goudstempeling. De band is in december 2012 gerestaureerd.

De bundel bevat 22 aria’s met klavecimbelbegeleiding van diverse componisten. Bernardo Pasquini is er vertegenwoordigd met 14 aria’s. De index achteraan vermeldt enkel de titel van de aria; componisten worden niet vermeld.

Een uitgewerkt initiaal markeert het begin van een nieuwe aria, maar dit decoratieve element heeft ook een keerzijde: de inktvraat is duidelijk waarneembaar op de versozijde van het blad. Maar niet alleen de initialen vreten in, ook de noten.

In contrast met de rijke Italiaanse band, een heel eenvoudige, functionele band waarvan de platten bekleed zijn met marmerpapier. Er zijn duidelijke gebruikssporen aanwezig.

Neue Englische Tänze, van Friedrich Gottlieb Nagel, dansmeester aan het koninklijk hof van Pruisen, Leipzig, 1768. De voormalige eigenaar Westphal noteerde zijn naam op het titelblad. Deze ‘zakpartituur’ bevat zowel de muziek als het bijhorende danspatroon.

 

Collectie Conservatorium Brussel, FA-VI-87, FA-VI-1