Hoofdstuk 5

Drie boeken met psalmen of religieuze liederen, resp. uit 1650, 1690 en 1700: lederen banden, met reliëf- en goudstempeling, en goud op snede. Ze zijn afkomstig uit de bibliofiele collectie van de verzamelaar Guido Wagener.

Vollständige Kirchen- und Haus-Music […] durch D. Martin Luthern und andere Gottfürchtige Männer gestellet. 5e oplage, Breslau, 1650. De eerste druk dateert van 1611. Het boek is stijlvol gedecoreerd met marmerpapier op de binnenplatten, en een vergulde fries.

De Latijnse hymne O Lux beata trinitas in een ‘verDeutschte’ versie.

Nürenbergisches Gesang-Buch, darinnen 1230 auserlesene sowol alt als neue Geist-Lehr und Trost-reiche Lieder. Nürenberg, 1690. Dit boek is niet zozeer indrukwekkend door de meer dan 1000 liederen, dan wel door de geciseleerde snede.

Het gezangboek opent met een frontispice met zicht op Nürnberg. De titelpagina wordt voorafgegaan door een portret van de uitgever Conrad Feuerlein, maar ook in de publicatie komen illustraties voor.

De Davids Psalmen, nach französischen Melodien in Deutsche Reime gebracht durch Ambrosium Lobwasser, Berlin, 1700, is ingebonden in een elegante boekband. Geen religieuze symbolen, maar een barokke band met lier op het voorplat en musicerende engelen op het achterplat.

Het voor- en achterplat vallen op door de diepdruk; de boekenrug daarentegen is ‘klassieker’ van vormgeving.

Na de decoratieve titelpagina en frontispice, volgen de psalmen in een zetting voor 2 stemmen: cantus en bassus.

 

Collectie Conservatorium Brussel, 23388, 16658, 16797