Hoofdstuk 6

Het psalmenboek met de titel Der Ganze Psalter, Regensburg, 1675 is een van de meest indrukwekkende psalmenboeken uit de Brusselse conservatoriumbibliotheek. Een stijlvolle perkamenten band waarvan de snede van het boekblok beschilderd is met een marmerpatroon in roze-oranje tinten.

De uitgave is rijkelijk geïllustreerd, enerzijds met allegorische voorstellingen, zoals de afbeelding ‘Formosius renascens’, anderzijds met bloemen en planten. Aan elke psalm wordt een bepaalde plant toegekend. Hier een selectie met ceder, gelsemium, palm, passiebloem en de roos van Jericho.

Twee traktaten uit 1691 van de Duitse theoreticus en componist Wolfgang Caspar Printz (1641-1717) in perkamenten band, met een snede in blauwe tint. De bundel was voorheen eigendom van de componist Johann Janitsch en Bach-specialist Philipp Spitta.

Beide traktaten Musicus curiosus, of de nieuwsgierige musicus, en Musicus magnanimus, of de grootmoedige musicus, zijn gepubliceerd onder de pseudoniem Mimnermo. Beide uitgaven zijn verrijkt met een gelijkaardige frontispice.


 

Collectie Conservatorium Brussel, 23386-87, FA-IV-096