Verwerving

In de loop van 1997 werd de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium gecontacteerd door de Koninklijke Poperingse Harmonie. De historische verzameling werd al jaren niet meer gebruikt en er was geen inventaris of catalogus van beschikbaar. Bovendien waren de bewaaromstandigheden in een onverwarmde ruimte verre van optimaal. Er werd gezocht naar een betere oplossing zowel op het valk van bewaaromstandigheden als van toegankelijkheid.

In de loop van het voorjaar 1997 werd de collectie van ongeveer 2,5 kubieke meter verhuisd in de blauwe flight cases van het orkest van het Conservatorium. Dat was een veilige en efficiënte manier om de 700 stapels bladmuziek van Poperinge naar Brussel te brengen.

Pax et labor. De meest recente uitgave uit de collectie: gepubliceerd in 1958.

Eenmaal in de bibliotheek ondergebracht, werd in een eerste fase de collectie ontdubbeld. Op die manier werd er plaats gewonnen zonder dat er informatieverlies was. Volledig identieke partijen werden afgevoerd, maar dubbels met annotaties bleven uiteraard behouden. Hierdoor ontstond een plaatswinst van ongeveer 20 %. Daarna werden de sets beschreven in de catalogus en in mappen verzameld.