Biografie

Susanna Mildonian is in Venetië geboren op 2 juli 1940. Haar ouders waren van Armeense afkomst. Ze groeide op in een muzikale familie: haar moeder en zus speelden piano en haar broer en andere zus speelden viool. Zelf was ze vanaf jonge leeftijd snel aangetrokken tot de harp.

Ze kreeg harples van Margherita Cicognari in het Benedetto Marcello-Conservatorium te Venetië. Later studeerde ze verder in het conservatorium van Parijs bij Pierre Jamet.

In 1959 won ze de “International Harp Contest in Israël”, in 1964 de “International Performers Competition” in Genève en in 1971 de “Marcel Tournier – Paris International Harp Competition”.

Tot op heden is ze nog altijd de enige harpiste die op elk van deze drie prominente wedstrijden de eerste prijs behaald heeft.

Susanna Mildonian at the “Second International Harp Contest in Israël”, 1959.

Recording: Susanna Mildonian plays La Caccia, op. 9 Nr. 1 by Paganini at the Geneva Competition, 1964.

Daarna verhuisde ze naar België waar ze in 1971 docente harp werd aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ze bleef er actief tot in 2005. In die periode van meer dan dertig jaar heeft ze heel wat harpisten opgeleid. Kenmerkend voor haar klas was de internationale samenstelling, lang voordat er van Erasmusuitwisselingen sprake was.

Ze gaf ook talrijke masterclasses, o.m. aan de Accademia Musicale Chigiana in Siena, en aan het Centro di Cultura Musicale Superiore te Venetië. 

A Scarlatti sonata arranged for harp by Mildonian, edited in New York, 1974. E08805.

Naast haar opdracht als pedagoge bleef ze actief musiceren, zowel solistisch als in orkest, zowel in België, maar ook buiten de landsgrenzen. Ze maakte ook een aantal opnames met solo harp en in kamermuziekbezetting.

Momenteel geniet ze van haar pensioen, van haar kleinkinderen en uiteraard van de schoonheid en expressie van muziek.