VZW Muizelhuiskoncerten
In november 1983 vond er voor de eerste keer een huisconcert plaats in de nieuwgebouwde woning. Hierna volgden nog vele concerten met een frequentie van zo’n acht per jaar al dan niet gepaard met een tentoonstelling.
Het uitgangspunt van deze huisconcerten was kansen bieden aan jonge, veelbelovende muzikanten en mensen van dichtbij laten luisteren naar muziek. Letterlijk, ze werden als het ware omringd door de toehoorders. De muzikanten zaten in het midden en links en rechts van hen zat het publiek.
Ook was het uitvoeren van Vlaamse muziek een belangrijke pijler in het Muizelhuis, elk concert werd minstens één Vlaams werk opgevoerd. Elk concert werd ook opgenomen in de studio en de opname werd gratis ter beschikking gesteld voor de uitvoerders.
Het verloop van een doorsnee concert verliep volgens een vast stramien. De meeste huisconcerten vonden plaats op zaterdagavond, 20u15. De muzikanten kwamen echter al om 16u30 aan in het Muizelhuis, op aanvraag van de gastheren. Zo hadden ze ruim de tijd om vertrouwd te worden met de omgeving en rustig alles op te stellen. Omdat het Muizelhuis eerst en vooral ook een thuis wil bieden, werd ook de logeerkamer ter beschikking gesteld aan muzikanten om zich terug te trekken voor het concert. Ze kregen ook steevast een maaltijd aangeboden door de familie Steenhoudt. Na afloop van het concert volgde telkens een receptie die iedereen de gelegenheid bood tot gezellig samenzijn.
In 1984 werd een VZW opgericht om het geheel financieel te runnen. De vereniging werd door de Vlaamse regering erkend als culturele organisatie en ontving hiervoor ook subsidies. Naast oprichter Herman Steenhoudt maakten ook bekende figuren uit de artistieke wereld deel uit van de VZW zoals Roland Coryn, diens broer en kunstschilder Jacques Coryn en componist Jan Decadt.